Dr. Seprényi Katalin – Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat

egy olyan fájdalmatlan, ultrahang képalkotó vizsgálat, mely segítségével a zsigerek, lágyrészek állapotáról kapunk pontos információt.

ultrahang

A képalkotó vizsgálattal

elsősorban hasüregi, és kismedencei szerveket vizsgálnak.

Ezek a következők:

- Hasüregi szervek vizsgálatánál: máj, epehólyag, hasnyálmirigy, lép és vese
- Kismedencei szervek vizsgálatánál: húgyhólyag, méh, petefészek illetve prosztata
- A nyak tájékán a pajzsmirigy, nyirokcsomók, nyaki erek, nyálmirigy
- Mellkasi szervek, szív, tüdő
- Az emlők vizsgálatánál az emlőben lévő esetleges elváltozások feltérképezése,
- Erek állapotának vizsgálatához is alkalmazható,
- Ízületi vizsgálatánál az izmok állapotáról, az inakról, szalagokról, ízületi tokokról, a csontvégek porcos állapotáról ad információt.

50 éves kor fölött mindkét nemnél javasolta rendszeres hasi-kismedencei ultrahang vizsgálat, és a nyaki erek állapotának vizsgálata.

Az ultrahang vizsgálatot új készülékkel végzi  a szakorvos.

Az ultrahang egyéb felhasználása

Az ultrahangvizsgálat nemcsak diagnózis felállítására vagy feltételezésére alkalmas, hanem ultrahangvezérlés segítségével különféle beavatkozásokat is el lehet végezni. Így egy gyanús szövetből mintát - biopsziát - lehet venni, cisztákat vagy a hasüregben lévő folyadékot lehet leszívni.

Color-Doppler: ennek a segítségével a szervek anatómiája és vérellátása is vizsgálható

Endoszkópos ultrahangvizsgálatok: evvel a  legpontosabban mutatják ki a tápcsatorna egyes szakaszainak daganatait, láthatók, hogy a falon belül mely rétegeket érintik.

Intraoperatív (műtét alatti) ultrahangvizsgálatok: ez steril körülmények között nagy felbontású speciális ultrahangfejet helyeznek közvetlenül a kérdéses szervre, így olyan kis elváltozások is láthatók, amik a műtét alatt másként nem felismerhetők.

Kontrasztanyagos ultrahangvizsgálatok: ez a keringésvizsgálatokhoz használatos, ehhez egy speciális szoftverrel ellátott ultrahang-berendezés szükséges.

Szonoelasztográfia: az utóbbi évtizedek fejlesztése ez a módszer, ami a szövetek keménységét, rugalmasságát jeleníti meg. Segíti pl. a  a máj kötőszövetes elváltozás (fibrosis, májzsugor) súlyossági fokának megítélését.

Az ultrahang elterjedése

Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban sokszor használt vizsgálati módszer, mivel kockázatot vagy kellemetlenséget nem jelent a beteg számára.

Nem jár sugárterheléssel sem, így szükség esetén többször is ismételhető. Ez egy alapvizsgálat, amit az orvosok általában elsőként alkalmaznak a képalkotó módszerek közül.

 

Hogyan készüljünk a hasi ultrahangra?   https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/belgyogyaszat/cikkek/hogyan_keszuljunk_a_hasi_ultrahangra/20130403134329

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442