Kawasaki – betegség

A közepes méretű erek gyulladása

a Kawasaki betegség, egy duzzanat, ami súlyos sérülést okozhat a szívben és más szervekben. A betegség súlyos szívproblémákat okozhat, mert a szívkoszorúér-artériákra hat, amelyek az oxigénben gazdag vért továbbítják a szívnek.

Kawasaki betegség tünetek:

– Több napig tartó láz,
– Szempirosság, gennyes szem, ürítés nélkül,
– Nyelv duzzanat piros, repedezett ajkak,
– Láb-kéz vörösség, duzzanat,
– Bőrkiütés az ágyékon is,
– Nyakon nyirokcsomók,
– Ingerlékenység,
– Néha hasi, és ízületi fájdalom,

kawasaki

A kawasaki betegség oka:

egyelőre ismeretlen, de valószínűleg kapcsolatban lehet genetikai tényezőkkel és az immunrendszer reagálásával, a vírusra vagy fertőzésre. A Kawasaki-betegség nem fertőző, de nem is akadályozható meg. Általában inkább öt év alatti a kisgyermekek, fiúk, kapják meg.

A diagnosztizálására sajnos nincs teszt, csak orvosi vizsgálat, ami összhangban lehet a diagnózissal. Amennyiben az orvos Kawasaki-betegség gyanúját véli felfedezni, elrendelik a vérvizsgálatokat, hogy gyulladást, megállapítsák. Lehet még EKG vizsgálat, hogy nincs-e szív koszorúér-artéria, vagy szívkárosodás. Néha lehetséges reumatológiai és kardiológiai vizsgálat is.

A kawasaki betegség kezelése:

A megelőzés, gyulladást csökkentő gyógyszerekkel, kórházban. A kezelést a diagnózis után a betegség első 10 napján kell kezdeni. A kezelés megállítja a lázat, javítja a tüneteket, és megakadályozza a szívizom károsodást. A gyógyszerek: aszpirin és az intravénás gamma-globulint (IVIG). Néha a gyermekek szteroidokat is kaphatnak, amennyiben gyulladásos jelek diagnosztizálhatók. A kórral diagnosztizált gyermekeket a kórházi vizsgálat után, rendszeresen meg kell vizsgálni kardiológusnak, szívizom gyulladás miatt. A kezeléshez a gyermekek hat-nyolc hétig kis dózisú aszpirint is kaphatnak.  A reumatológus pedig szteroidokat is adhat.

kawasaki

A un. Henoch-Schönlein purpura

A Henoch-Schönlein purpura (HSP) a az erek gyulladását jelenti ami hatással lehet a szervezet minden területére.

A gyermekkori vaszkulitisz HSP, leggyakrabban 2-6 év közötti gyermekeknél fordul elő. A betegeknek zúzódásszerű kiütései vannak karjukon és lábakon. A legtöbb esetben azonban a gyermek teljes meggyógyul. Ha viszont a gyermekeknél ízületi gyulladás és hasi fájdalom alakul ki, akkor a gyermeket, fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kezeljük.
A legsúlyosabb szövődménye a vese károsodása lehet, ez visszafordíthatatlan. Ezért fontos a gyermek ellenőrizése a diagnózis utáni első 6 hónapban.
A vizsgálat vérnyomás-ellenőrzéssel kezdődik és vizeletelemzést is tartalmaz.
Sajnos a Henoch-Schönlein purpura visszatérhet egy évvel a kezdeti diagnózis után.

Kórokozó sajnos ismeretlen, de a környezeti tényezők a nem azonosítható fertőzések közrejátszhatnak.

Tünetek:

A Henoch-Schönlein purpura tünetei a purpura: bőr vérzés, a nyálkahártya és a belső szervek vérzése. Ízületi fájdalom és gyulladás, hasi fájdalom,
A gasztrointesztinális vérzés szájban, nyelőcsőben, gyomorban vagy belekben,
A vese gyulladása,
A bőr alatti duzzanat, ödéma,
Az agy, működési zavara,
A here gyulladás
Tüdőbő vérzés.

HJSP esetén Trombocitaszámot kell beszerezni. Ultrahang vizsgálattal a gasztrointesztinális traktus vizsgáljuk a betegség kimutatására.

A Henoch-Schönlein purpura kezeléskor

megfelelő hidratálás vagy folyadékbevitel szükséges.
A táplálkozásra kell figyelni, fájdalomcsillapítás gyógyszerekkel, vérnyomás csökkentés gyógyszerekkel.

A diagnosztizált betegeket orvosunk ellenőrzi, hogy ne alakuljon ki veseelégtelenség. Szükség esetén gyermekgyógyász és reumatológus orvos is vizsgálja a beteget.

A Henoch-Schönlein-purpura betegségben a nők, fokozottan veszélyeztetettek a terhesség alatt.

Spondylitis ankylopoetica

Spondylitis ankylopoetica (AS) hatással van a hátunkra és a gerincre, akol az izmok, az inak és a szalagok kötődnek a csonthoz (enthesitis). Az AS-ben szenvedő betegség 10-20 százaléka  18 éves kor előtt kimutatható és a nagy ízületekben merevséget és fájdalmat okoz. Csontképződést is okozhat a gerincen és az alsó háton érintett ízületeken.

Tünetek:

Reggeli merevség, fájdalom a háton, vagy a fenékben, fájdalom a térdben, a sarokban, a láb alján,
Az alsó végtagok ízületeinek duzzanata, lábujjak,

Hasi tünetek fájdalom, hasmenés,
Szem bőrpír és fényérzékenység,

Vizsgálat:

A medence és gerinc röntgenvizsgálata,
Diagnosztikai teszt, a gyulladás a hát alsó részén, a csípőn és a gerincen.

Ultrahang vizsgálattal az ízület, az ízületek  gyulladásának és az inak behelyezésének felmérésére. Vérvétellel a vérszegénység meghatározása.

 

Mi a kawasaki betegség:  https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/kawasaki-betegseg/1187

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442