Pszichiátria

pszichiátria

Pszichiátria:

A lelki betegségeknek a  diagnosztizálásával és a kezelésével foglalkozik, az orvostudomány egy ága.

Pszichiáter szakorvossal való beszélgetés során elsősorban az aktuális tünetek, panaszok, és élethelyzeti nehézségek kerülnek megfogalmazásra. Majd fontos áttekinteni az előzményeket, volt-e már szükség korábban az élete során pszichiátriai kezelésre. Járt-e már pszichológusnál, vett-e már részt csoportos vagy egyéni pszichoterápián és ezekre miért került sor. A beszélgetés fontos része a családi körülmények, gyermekkori események feltárása is.

A diagnózisalkotáshoz tartozik az egyéb betegségek ismerete, a már korábban elvégzett orvosi vizsgálatok. Ezért ha ilyenek vannak, mindenképpen ezek birtokában érkezzen az első vizsgálatra, valamint fontos tudni a jelenleg szedett gyógyszerek nevét és pontos dózisát. Ennek hiányában nagyon nehéz megfelelő javaslatot adni a további kezelés tekintetében. Ha szükséges akkor a pszichiáter is további orvosi- vagy laborvizsgálatokat javasolhat. Illetve megbeszélik a további kezelés mikéntjét, gyógyszeres kezelés javasolt-e vagy inkább pszichoterápiás megközelítés illetve szükséges-e hozzátartozó bevonása a terápiás folyamatba. Lehet a probléma olyan súlyosságú, hogy inkább pszichiátriai osztályos kezelés a javasolt, illetve lehet a betegség olyan természetű, amely más orvos kollégák szakmai kompetenciájába tartozik inkább.

 

Pszichoterápiákról általában

Pszichoterápiának nevezzük a lélektani eszközök felhasználásával végzett kezeléseket. Az emberiség ősidők óta próbált önmaga problémáin, mind érzelmi nehézségein, mind lelki betegségein segíteni. Így a pszichoterápia emberi történelmünk kezdeteihez nyúlik vissza.

A hipnózist, a pszichoanalízist és a különböző mélylélektani iskolákat szorosan követi a magatartás-lélektan, majd a pszichodramatikus irányzatok, csoport- és családterápiák, rendszerszemléletű és kognitív kezelések jelennek meg, hogy csak néhányat említsünk. A különböző tudományos műhelyek különböző mechanizmusokat tárnak fel. A fejlődés századunk végére oda vezetett, hogy egyes szerzők több százféle terápiát említenek-amihez azonban hozzá kell tennünk, hogy bizonyos terápiák között minimális különbség van.

A pszichoterápiák eredményességét illetően ma már nincs tudományos kétség. Általánosságban elmondhatjuk, hogy körülírt, fókuszálható problémák esetében legtöbbször a rövidterápiák, akár kongitívak, akár dinamikusak javallottak, de komplex problémákra, karakterológiai nehézségekre ma sincs jobb vagy gyorsabb, mint egy pszichoanalitikus kezelés.

 

Csoportpszichoterápia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csoportpszichoter%C3%A1pia

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442