Dr. Szőllősi Róza – Reumatológus

Reumatológia

a mozgásszervi megbetegedések konzervatív kezelésével foglalkozó orvosi tudományág a reumatológia, mely a gerinc, a csontok, a porckorongok, az ízületek, és az azokat körülvevő inak, szalagok és izmok megbetegedésével, valamint a gerinc elváltozásainak konzervatív, nem műtéti kezelésével foglalkozik, ezeket gyógyítja a reumatológus.

Ortopédia

a szerzett, valamint veleszületett mozgásszervi elváltozások helyreállító, illetve műtéti kezelésével (protézisek beültetése, csont-, illetve porcpótlás, korrekciók) foglalkozik.

A reumatológus és az ortopédus is a csontok, az ízületek, az izmok és az inak betegségeit gyógyítja, ezért érthető, hogy mozgásszervi fájdalmaink esetén elbizonytalanodhatunk, kitől is kérjünk segítséget. Erre úgy találunk választ, hogy a következő kérdést kell feltennünk magunknak:

Fájdalmunk ízületi sérülésből adódik?

- Igen: valószínűleg ortopéd orvoshoz kell fordulni,

- Nem: valószínűleg reumatológus orvoshoz kell fordulni.

 

reumatológus

A reumatológiai betegségek

közé tartoznak az úgynevezett  gyulladásos ízületi megbetegedések, az ízületi kopások, a gerinc fájdalmas állapota és a csontritkulás kezelése is.

Javasolt reumatológus szakorvoshoz fordulni, ha egy hétnél régebben fennálló mozgást akadályozó ízületi fájdalom jelentkezik: bármely ízületben, csípőben, vállban, térdben, könyökben, vagy a bokánál. Végtagok valamelyike zsibbad, vagy az ízületben hónapok óta merevség érzés vagy mozgás nehezítettség van.

 

A reumatológus

a páciens teljes mozgási rendszerét vizsgálja, kiemelt figyelmet fordítva a panaszokat okozó testrészre.

 

A reumatológus szakorvost milyen panaszokkal javasolt felkeresni?

- reumás fájdalmak
- nyakfájás
- hátfájás
- gyulladásos fájdalmak
- izomfájdalmak
- autoimmun kórképekhez társuló fájdalmak

Reumatológus - reumatológia rövid története

A betegségek nyomai az őskorból származó leleteken is felismerhetők. Emberi és állati csontvázakon is felfedezhetők a kopásos (artrózisos) eltérések. A középkorban kezdődött a reumás megbetegedések elkülönítése, és a különböző gyógymódok megjelenése.

A modern tudományos eredményeknek a megjelenésével indult meg a fejlődése.

A természetből jöttek az első kezelési módok, mivel hamar rájöttek arra, hogy jó hatással vannak bizonyos mozgásszervi betegségekre pl. a termálvizek. Így következett, hogy a reumás betegségek kezelésére szolgáló központok sokszor gyógyfürdők közelében alakultak ki.

Magyarországon a reumatológia először a belgyógyászat része volt, majd a fejlődés következtében önálló tudományággá alakult.

 

Reuma cikkek:   https://www.hazipatika.com/tudastar/reuma/1355

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442