Cikkek

egészség

A gyógyító tevékenységgel kapcsolatos publikációk

CIKKEK

Belgyógyászat 
Csontritkulás 
Érvizsgálat
Gyógytorna-1
Gyógytorna-2
Kawasaki betegség
Back Depresszió Kérdőív
Spondyloarthritis
Ultrahang berendezés orvosi vizsgálatokra
Gasztroenterológia

 

Az ultrahangos vizsgálat -cikkek

egy olyan ultrahang képalkotó vizsgálat, amely hanghullámokat használ fel a testünkről készült belső képek készítéséhez. Segítségével megállapítható, a belső szervei fájdalmai, a különféle duzzanatok és fertőzések okai. Alkalmas a szívbetegségek diagnosztizálására, a súlyos szívroham utáni értékelésre. A vizsgálatkor nincs ionizáló sugárzás, nem igényel különleges előkészítést.

Az ultrahang vizsgálatkor a nagyfrekvenciás hanghullámok a belső szervek és más szövetek képeinek előállítását és megvizsgálását teszik lehetővé az orvosnak. Az ultrahang berendezés, az elektromos áramot a hanghullámokká alakítja, és a kijelölt test szövetébe sugározza. A hanghullámok visszaverődnek a testrészről és a berendezés ezeket a hullámokat elektromos jelekké alakítja át. A jeleket képpé formálja, így azok megjelenik a kijelző monitoron. A vizsgálat fájdalommentes, biztonságos, a terhes nők számára is.

Az ultrahang képalkotó vizsgálat végrehajtása:

A vizsgálatnál a beteg fekvő helyzetben van a vizsgálóasztalon, a vizsgálat során a betegek mindkét oldalukra fordulhatnak. A radiológus szakorvos vizes gélt ken a vizsgálandó test felületére, ami a jelátalakító biztonságosan érintkezését segíti a testtel és megszünteti, az un. levegő zsebeket az átalakító és a test felület között. A szakorvos, a radiológus a jelátalakítót a testre helyezi, és oda-vissza mozgatva a vizsgált területen, a kívánt képeket megkapja és rögzíti.

A radiológus orvos elemzi

A képek alapján hivatalos orvosi diagnózist készít, melyet átad a betegnek. Utólagos vizsgálatra akkor van szükség, ha a rendellenességeket idővel ellenőrizni szeretné az orvos.

cikkek

 

Az ultrahang képalkotó vizsgálat területei - cikkek

Ultrahang vizsgálatot pajzsmirigy, a mellek, a herék és a végtagok, valamint néhány nyirokcsomó ellenőrzésére használják. Ezen belül nagyon fontos a has, a medence és a mellkas belső szerveinek a vizsgálata is. Nagyon fontos a tüdő, a belek, a csontok, valamint a belső szervek ultrahangvizsgálata.

Ultrasonográfiai vizsgálatok:

– A véredények vizsgálata, a szűkült vérerek vizsgálata,
–  Az epehólyag és az epe-utak, az epevezetékek eltömődésének kimutatása,
– A máj és a lép, a hasnyálmirigy, a daganatok rendellenességeinek a kimutatása,
– A húgyúti betegségek, a vese jóindulatú cisztáinak vizsgálata, a vesékben, ureterekben, a húgyhólyagban lévő kövek, vagy más rendellenességek észlelése,
-A petefészkekben, vagy a méhben lévő tumorok és gyulladások kimutatása,
– A terhesség, a magzat növekedésének és fejlődésének, valamint a placenta rendellenességeinek (pl. Placenta previa, pl. Placenta previa) észlelésének vizsgálata.

Hasi ultrahang vizsgálat
A hasi ultrahang vizsgálatnál, 4-6 órával a vizsgálat előtt a beteg ne étkezzen, vizet ihat, hogy a hólyagban legyen vizelet. A vizsgálat kezdetekor a szakorvos gélt helyez a vizsgált területre, majd képalkotó kézi ultrahang fej segítségével a területet megvizsgálja. A vizsgálat után a kiértékeli a látottakat.

 

 

Doppler vizsgálat

A doppler vizsgálatkor a hanghullámok a mozgó tárgyból visszaverődnek. Doppler vizsgálat segítségével a vér áramlás gyorsaságát vizsgálják, a véráram irányának a meghatározásakor.

Doppler vizsgálat irányai - cikkek

A szív működésében az echokardiográfia részeként, a blokkolt erek észlelése, különösen a lábvénákban, pl., mélyvénás trombózis esetén, amikor a vénák vérrögképződéssel blokkolódnak, a szűkült artériák, különösen a nyaki artériák kimutatása, amelyek vért közvetítik az agyba.
Spektrális Doppler ultrahangvizsgálat: A véráramlást grafikonként ábrázolja, azaz egy véredény mennyire blokkolódik.

 

Doppler vizsgálat:   https://www.hazipatika.com/vizsgalatok/doppler-vizsgalat/149

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442