Dr. Molnár Rita – Pszichiáter

pszichiátria

Dr. Molnár Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

p

Felnőtteknek a pszichoterápiás kezelése, analitikusan orientált módszerrel, gyógyszeres kezeléssel kombinálva szükség esetén.

Bevezető

Felnőttek pszichoterápiát igénylő páciensek kezelését vállalom a rendelőben, párhuzamosan szükség esetén pszichiátriai gyógyszerek beállítását is elvégzem.
Pszichoanalitikusan orientált pszichoterápiás módszerrel dolgozom. Azoknak a jelentkezését várom, akik ezzel a módszerrel szeretnének gyógyulni, változni.

Pszichoanalitkusan orientált pszichoterápia, mint módszer általános leírása:
A klasszikus pszichoanalízis elméletére épül, technikájában azonban eltér attól. A tüneti javulást a személyiség részleges átdolgozásán keresztül éri el. A terápiás folyamat a mélyebb változás eléréséhez általában hosszabb időt igényel, 1 évtől, akár több évig is eltarthat. A beszélgetések heti 1 vagy 2 alkalommal, alkalmanként 50 percig, ülő helyzetben folynak. A terápia során feltárulnak a jelenlegi viselkedési, hangulati és attitűdbeli jellegzetességek múltbéli összefüggései. A változást a terápiás kapcsolatban átélt új élmények segítik.
Ez a terápiás módszer azoknak nyújt segítséget, akik szeretnének problémájuk mélyebb gyökeréig eljutni, szeretnének tartósan változni. A terápia aktív együttműködést igényel.

Milyen típusú problémák esetén alkalmazható?
Szorongásos zavarok, pánikbetegség, depresszió, hypochondriasis, enyhébb személyiségzavarok (pl borderline, nárcisztikus), akut stressz zavar, munkahelyi problémák, gyászreakció, termékenységi nehézségekkel, terhességgel, szüléssel, gyermekneveléssel kapcsolatos szorongásos és alkalmazkodási zavarok, párkapcsolati nehézségek.

Képzettségek:

2005 SOTE orvosi diploma
2007-2009 Tündérhegyi rövid dinamikus pszichoterapeuta képzés
2011 pszichiátria szakvizsga
2012-2014 pszichoanalitikus alapszeminárium
2022 technikai szeminárium
2023 pszichoterápia szakvizsga, pszichoanalitikusan orientált módszerből

Munkahelyek:

2005-2011 Főnix háziorvosi ügyelet
2007-2015 János Kórház Pszichiátriai osztály
2019-től Ádám Egészségház

 

Pszichiáter rendelés:

Telefonos előjegyzés alapján van lehetőség időpontot foglalni pszichiáter orvosunkhoz. Aktuálisan a várakozási idő kb 2 hét, ezért sürgősségi esetben nem áll módunkban időpontot adni, ez esetben a háziorvos és az orvosi ügyelet tud segítséget nyújtani. Ha a foglalt időpontra nem áll módukban mégsem megjelenni, kérjük mielőbb telefonon mondják le, hogy a várakozó páciensek mielőbb időponthoz juthassanak.

A szakorvosi vizsgálat időtartama 50 perc, kérjük időpont előtt pár perccel érkezzenek meg, kényelmes váró a rendelkezésükre áll. Első alkalomra a korábbi dokumentációkat, szedett gyógyszereiket hozzák el.

Amennyiben pszichiátriai gyógyszeres kezelést választunk kezdetben 2 heti, majd havi, később 3 havi kontroll szükséges. Sokszor elegendő egy 20 perces receptírás időtartamára érkezni.

Amennyiben pszichoterápiás megközelítést alkalmazunk minimum heti 1x szükséges 50 perces órákon találkoznunk, a terápia időtartama általában 3-4 hónap vagy több év.

Heti 2x-i találkozás esetén lehetőség van a problémák hátterében lévő okok alaposabb megismerésére, ezáltal minőségibb lelki egészség elérésére.

Alapvetően dinamikus, analitikusan orientált pszichoterápiás szemlélettel dolgozom, melyet szükség szerint szupportívabb, kognitív-viselkedésterápiás módszerekkel is helyettesítek, illetve a pszichoedukációt is alkalmazom.

Első körben amennyiben a problémák súlyossága megengedi pszichoterápiás módon közelítem meg a problémákat, melyet ha szükséges gyógyszeres kezeléssel is kiegészítek.

 

Csoportpszichoterápia: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csoportpszichoter%C3%A1pia

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442