Gasztroenterológia

Gasztroenterológia:

a belgyógyászatból önállósodott szakterület a gasztroenterológia, mely az emésztőrendszerrel és annak betegségeivel foglalkozik.

gasztroenterológia

Ide tartozik:
nyelőcső,
gyomor,
vékony- és a vastagbél,
máj, a hasnyálmirigy,
epe és az epevezeték minden betegsége.

Minden olyan esetben érdemes gasztroenterológus szakorvossal konzultálnunk, mikor az emésztés, a székelés megváltozik, hasi fájdalmat érzünk, rossz a közérzetünk, és ezek a panaszok összefüggésben állnak az étkezésünkkel.

A tünetek fiatal kortól, egészen idős korig mindenkinél előfordulhatnak, leggyakrabban tavasszal és ősszel.
A mindennapi életünkben kialakuló stressz szerepet játszhat a gasztroenterológiai panaszok kialakulásában.

A megváltozott táplálkozási szokásaink, a mindennapi stressz, a feszültségek, mind-mind emésztési panaszokban nyilvánulhatnak meg.
Az emésztőrendszer érzékenyen reagál a lelki történésekre, gyakran előfordul, hogy egy pszichoszomatikus betegség emésztési-, illetve hasi panaszok formájában nyilvánul meg.

A gasztroenterológia vizsgálatot gasztroenterológiai szakorvos végzi.

 

gasztroenterológia

Egyéb gasztroenterológia -hoz kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatok:

Étel allergia vizsgálat

Allergia vizsgálat vérből ún. nutritív panel meghatározására. Az allergiát okozó anyag a szervezetbe jutást követően rövid idővel, igen heves tüneteket (kiütés, hasmenés, puffadás, ajakduzzanat és/ vagy allergiás gégevizenyő) okoz, akkor kell IgE típusú allergiára gondolni.

Ételintolerancia vizsgálat

Az étel intolerancia tünetei, szemben az étel allergiával, csak néhány nap, esetleg hét múlva jelennek meg. Gyakoribbak. Általánosabb tünetek kísérik, amelyek miatt korábban már számtalan vizsgálat elvégzésére került sor.

 

gasztroenterológia

Komplett H2 kilégzéses teszt sorozat

A laktulózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat alkalmas a vékonybél tranzitidő (orocoecalis tranzitidő) meghatározására, valamint a kontaminált vékonybél szindróma indirekt kórismézésre.

A fruktózzal végzett H2-gáz kilégzési tesztvizsgálat 

Alkalmas a fruktóz (gyümölcscukor) intolerancia kórismézésre. A fruktóz kóros anyagcseréje során olyan toxikus anyagok szabadulnak fel, melyek májkárosodást okoznak.

Béldaganat szűrés székletből

M2-PK vizsgálat speciálisabb érzékenységű, mint az egyszerű széklet vér vizsgálat. Egy új eljárás, melyet 2003 óta már számos országban alkalmaznak. Magyarországon 2008-ban került bevezetésre.
A daganat jelző pontossága nagyon jó, hozzávetőleg 85 %-os. A vizsgálat során a székletből nem vért, hanem egy speciális, a daganat által termelt enzimet mutatnak ki. .

Helicobacter meghatározás székletből és kilégzési teszttel

A Helicobacter pylori nevű baktériumot 1982-ben azonosították krónikus gastritisben és gyomorfekélyben szenvedő pácienseknél.
Bebizonyosodott kóroki szerepe nyombélfekély és gyomor tumor esetén is.

 

Gasztroenterológiai cikkek:    https://www.hazipatika.com/tudastar/gasztroenterologia/16559

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442