Gyógytorna 2.

Hogyan gyógyít a gyógytornász

a gyógytornász támogatja a sérülések kezelésének sokoldalú megközelítését, gyakorlaton alapuló kezelés, terápia alkalmazásával.
Személyre szabott rehabilitációs programokat biztosít a sérülés előtti rehabilitáció elérése érdekében.
A gyógytornász munkája az élsportolótól kezdve minden korosztály számára elérhető.

Operáció utáni rehabilitáció

A betegek műtét utáni rehabilitációja, a sebészek és ortopédus orvosok által kialakított egyénre szabott rehabilitációs protokoll alkalmazásával.
A kitűzött cél, hogy a beteg minél előbb visszatérhessen aktív életbe.

 

terápia

 

Mc-Kenzie terápia

A terápia egy személyre szabott vizsgálati és kezelési módszer, melyet a gyógytornászok és orvosok alkalmaznak.
A kezelés, alapos vizsgálattal indul, mely során a beteg bizonyos mozdulat ismétlésével (vagy kitartott helyzetben) figyeli a tünetre gyakorolt hatást. Itt a betegnek aktívan részt kell vennie a kezelésben. Sok esetben elkerülték a páciensek a Robin McKenzie féle metódusnak köszönhetően gerincsérv-műtétet.
A cél nemcsak a panasz megszüntetése, hanem kiújulás megelőzése, melyet mozgás-terápiával együtt személyre szabva biztosítanak.

Gyógytorna

A gyógytornász nagyon sok területen tud segíteni.
Például mozgásszervi problémák kezelése, baleset utáni rehabilitáció. Hirtelen jött derékfájás, gerincferdülés, esetleg olyan autoimmun kórkép mely ízületeket érint.
A gyógytornát különböző mozgásszervi betegségek kezelésénél, rehabilitációnál alkalmazzák.
Ezért a gyógytornász tevékenységet kettő részre oszthatjuk.
Az első a megelőző egészségmegőrzés, melynek során helyes tartásjavítást, helyes mozgásmintákat és életmódra vonatkozó tanácsadást nyújt.
A második a már kialakult tünetek kezelése és kialakulás okának megszüntetése.
A gyógytornász, tevékenysége során, a kezelőorvossal folyamatosan konzultálva nyomon-követi a beteg állapotának javulását. Ehhez igazítja a kezelés tartalmát.
Gyógytornász segítségével megtanulja a páciens a számára leghasznosabb gyakorlatok, ezeket hogyan kell helyesen kivitelezni, és mit ne csináljon.
A torna magába foglal számos kézi-technikát, ahol a gyógytornász együttműködik a pácienssel, együtt oldják fel a blokkokat, izomgörcsöket, a kötőszöveti elváltozásokat.
A gyógytornász komplexen látja az egész mozgásszervi rendszert és mindenkinek olyan gyakorlatokat ad, amik az ő esetében hasznosak.
Nincsenek csak „vállgyakorlatok”, amelyek minden vállfájósnak jó, hiszen több ok miatt is fájhat valakinek a válla.
A gyógytornász nem egy általános feladatsort ad, hanem személyre szabottan állapítja meg, kinek milyen speciális gyakorlatra van szüksége.

 

terápia

 

Miből is áll egy terápia?

Számtalan módszernek köszönhetően a terápia felépítése gyógytornászonként eltérhet.
Az első alkalommal állapotfelmérés történik, amely alapján felépíthető a terápia.
Orvosi leletek alapján kérdezik ki a pácienst, és megvizsgálják, majd ezt követően történik a terápia felírása.
Sok manuál terápiát használnak, oldják a görcsös izmokat, a masszázshoz hasonló fogásokat alkalmaznak.
Néha ez átmenetileg fájdalmas is lehet, de a végeredmény a fájdalom csökkenése, a mozgástartomány növekedése, a görcsös izmok lazuljanak el, a kisugárzó tünetek visszahúzódása, összességében az életminőség javuljon.

Erősíteni kell a gyenge izmokat, nyújtani a megrövidülteket. Azokat, melyek a panaszos területhez közelebb vannak.
A távolabbiakat is be kell vonni a hosszú távú eredmények érdekében. Például a nyaki panaszoknál nemcsak a nyak környékén dolgozunk, hanem bevonjuk az egész törzset a munkába.
Kialakítjuk a helyes tartást, mire kell figyelni, és hogyan lehet gyorsítani a gyógyulást. Fontos, nem elegendő csak a gyógytorna órákra eljárni, a pácienseknek otthon is gyakorolniuk. Egy-egy kezelés között mindig van házi feladat, hiszen csak akkor várható javulást, ha minden nap tesz a beteg is a gyógyulása érdekében.
Általában egyszerű gyakorlatok, eszközök nélkül is végezhetők otthon.
A hangsúly a kivitelezés módján van.
Ez azt eredményezi, hogy ami elsőre egy sima lábemelésnek tűnik, arról kiderül, hogy közben három másik testtájra is figyelni kell, hogy helyes legyen a gyakorlat.

Meddig tarthat a gyógytorna-terápia?

A terápia addig tart, míg megszűnnek a panaszok és visszaáll a helyes mozgásfunkció.
A házifeladatok végzésével kialakul egy rutin, és sikerül a gyakorlatokat beépíteni a mindennapokba.
A rendszeres mozgás testnek és léleknek egyaránt fontos. Segítek kiválasztani a megfelelőt, amit érdemes elvégezni hetente. Szervezetünk „forgó-kopó alkatrészeinek”, az ízületeinknek a sérülése, kopása nagyon erős fájdalmat, mozgásbeszűkülést okozhat.
A térdünk és vállunk, a csípőnk is változik a kor előre haladtával. Sajnos ez a változás gyakran fájdalommal jár, hogy az ember nem tud tőle aludni, csak bicegve tud jár, és ezzel egyfajta beszűkült életet kénytelen élni. Ortopéd gyógytorna segíti a panaszokat. A különböző mozgásszervi beavatkozások után nélkülözhetetlen a gyors rehabilitáció érdekében.
Nemcsak utólag hasznos, a gyógytornával meg is előzhetünk számos mozgásszervi problémát — ha időben energiát fordítunk rá. Célzott ellenőrzés mellett a tanított, és kitartóan végzett gyakorlatok során az izomműködés javul, A tünetek mérséklődnek.

Gyógy-torna segítségével sokkal gyorsabban érhető el a felépülés, és alakítható ki, az általánosan jó közérzet.
Személyre szabott specifikus gyakorlatokkal, korrigált helyzetben végzett gyógytornával a mozgásszervi problémák a fájdalom, az izomgyengeség enyhítésére törekszünk. Az érintett izmok nyújtásával a gyengült izmok megerősödnek. Megfelelő gyógytornával javítható az ízület élettani funkciója, a felborult izomerő egyensúlya helyreállítható.

terápia

Kinek/kiknek tud a gyógytornász segítséget nyújtani?
ficam, csonttörés, izomhúzódás, szalagszakadás, izomhúzódás, nyak, hát, derék, végtag ízületi fájdalmak, műtétek utáni rehabilitáció, várandós hölgyek, második trimesztertől, gerincferdülés, láb-boltozat süllyedése, lúdtalpműtétre felkészítés, osteoporosis, csontritkulás, reumatológiai betegségek, gyengült medencefenék izmok, vizelettartási problémák életmódbeli változást keresőknek.

Mit lehet elérni a gyógytornával?
csillapítani lehet a fájdalmat,
erősíteni lehet az izmokat, csontszerkezetet,
fokozni lehet a vérkeringést, ezzel gyorsítani a gyógyulást,
szinten lehet tartani és javítani tudjuk az ízületi mozgékonyságot,
növelni tudjuk az inak és szalagok stabilitását, rugalmasságát,
jobb közérzetet lehet biztosítani.

Funkcionális gyógytorna szükséges az alábbi esetben:

– sport és egyéb sérülések után,
– műtétek után, gerincműtét vagy más mozgásszervi műtét után,
– fájdalom csillapítása – krónikus gerincfájdalom, hátfájás, derékfájás, nyaki fájdalom esetén,
– mozgásszegény életvitelnél.

A fenti esetekben az emberi mozgásokra jellemző normál mozgásminták kórossá válnak, melyek gyógyulást követően maguktól nem rendeződnek vissza.
Egyéni elemzést követően egyéni korrekció, ellenőrzés melletti funkcionális gyógytorna szükséges.

A Gyógytorna Célja

A funkcionális gyógytorna célja: egyéni korrekció segítségével visszanyerjük a megbomlott, természetes mozgásmintákat, összehangoljuk a mozgásrendszer egyes részeit egymással, megszűnjön a gerincfájdalom, a hátfájás, a derékfájás, a nyaki fájdalom, a térdfájdalom, a vállfájdalom.

 

Gerinctorna:   https://www.hazipatika.com/mediatar/media/gerinctorna/3761

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442