Érvizsgálat – EKG készítése

Érvizsgálat-, érrendszer, EKG készítése

A szív-és érrendszer megbetegedéseknél fontos lenne a megelőzés, különösen olyan betegségeknél, mint a szívinfarktus vagy az érszűkület.

 

érrendszer

 

Az angiológia tudománya vizsgálja, az ember érrendszerének állapotát, a különböző érrendszeri elváltozások kiszűrését, főleg a test verőeres rendszerében, valamint a szív és koszorúerekben. Angiológia vizsgálat fájdalommentes, káros hatásokkal nem jár. Ennek segítségével felderíthetők az érrendszeri kockázatok és ellenőrizhetők a vénás és artériás vérkeringés. Az életkor és az életmódbeli szokások is nagyban befolyásolják a verőerek állapotát. Sok esetben a szervezeten belüli más betegséget is megállapít az érrendszeri betegség megléte.

Az érszűkületi betegség kialakulásában fokozott kockázatot jelenthet a cukorbetegség, a dohányzás, a magas vérnyomás, az idős kor.

Magas vérnyomás (vagyis a hipertónia) esetén az erekben folyó vér túlzottan megfeszíti a véredények falát. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 vagy alacsonyabb. A hipertónia a legelterjedtebb szív- és érrendszeri betegség, ez az emelkedett vérnyomás észrevétlenül, panaszmentesen is okozhat szervkárosodást. Magyarországon a magas vérnyomás betegség a felnőtt lakosság közel 40 százalékát érinti, idősebb korban (60 év felett) akár 60 százalékig is megnő ez az arány.

A cukorbetegeknél fontos a rendszeres szűrés, mivel náluk a fájdalomérzet hiányozhat. Gyakori szövődmény a kis- és a nagy erek elzáródása, ami érzészavarral társulhat. A cukorbetegek szűrése évente javasolt, panaszmentes állapot esetében is. Cukorbetegség az esetek nagy részében kezdetben tünetszegény, a panaszok alapján nehezen felismerhető, eltérő tünetekkel jár a betegség különböző típusai esetén.

Érbetegségek tünetei lehetnek:

Az alsó végtag érszűkülete, mely a láb terhelésére jelentkező fájdalomban nyilvánulhat meg, mely nyugalomban szűnik.
A hideg láb, a lábikragörcs, a fekély, a nehezen gyógyuló sebek, mind utaló jelek lehetnek.
Az érszűkület vizsgálata nem jár fájdalommal. Fizikális vizsgálattal meghallgatják a nyaki, hasi és perifériás ereket. Doppler készülékkel műszeres vizsgálatot végez az angiológus szakorvos, megállapítja az erek állapotát, az esetleges érszűkületet.
Ugyanezzel a módszerrel mérhető a vénák állapota is.
A vizsgálat nem jár fájdalommal, nincsen kockázata.

 

EKG vizsgálat:   https://www.hazipatika.com/vizsgalatok/ekg_vizsgalat/50

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442