Érbetegség, érvizsgálat

Ultrahangvizsgálatnál kimutathatók:

az érbetegség, a daganatos betegségek, epe- és vesekövek, a nyaki, hónalji duzzanatok is kimutathatók az ultrahangvizsgálat során. Ultrahangvizsgálat az hatékony képalkotó módszer. Az eszköz jól használható a  has-kismedencei, nyaki és végtagi verőerek és visszerek vizsgálatában, érelmeszesedés, a visszerek betegségeinek meghatározásában is.

A vizsgálatkor a vizsgálófej az emberi fül számára nem hallható hang tartományban ultrahang hullámokat bocsát ki, melyek a vizsgált felületeiről visszaverődnek. A visszaverődő hanghullámokat elektromos jellé átalakítva a képernyőn kép jelenik meg. Mivel az emberi test belső szervei nagy százalékban vizet tartalmaznak, láthatóvá válnak a szervezet lágyrészei is.

érbetegség

A hasi ultrahang vizsgálat éhgyomorra történik, 4-6 órával előtte ne étkezzünk. A vizsgálat előtt szánsavas folyadékot fogyasztani tilos, a gyógyszereket be lehet venni. Az ultrahanggal az erek betegségei is jól megkülönböztethetőek.

Az  érvizsgálat, érbetegség vizsgálat

A vizsgálófej közvetlenül a bőrfelszínnel érintkezik az érbetegség vizsgálatánál, a bőr és a vizsgálófej között egy zselét ken fel a szakorvos. Az ér vizsgálat ülve, vagy hanyatt fekve történik, de szükséges lehet egyéb testhelyzetre is. Az alsó végtagok vizsgálatakor hason fekve történik. A vizsgálat ideje néhány perctől 20-25 percig is tarthat,
A magánrendelőnkben, az érdi Ádám utcában, elismert szakorvosaink végzik a vizsgálatokat.

Az érvizsgálat (=érbetegség vizsgálat) javasolt:

– tulsúlyosaknak,
– dohányosoknak,
– stresszes környezetben dolgozóknak,
– magas vérnyomásos betegeknek,
– változó korba lévő hölgyeknek,
– agas a koleszterin, vagy vérzsír (triglicerid) szintű betegeknek,
­- a szívbetegeknek,
– váratlan memóriazavar kialakulásakor.

Az érbetegség vizsgálat gyors és fájdalmatlan. Sokan nem is gondolják, hogy pl. a fejfájás, szédülés, átmeneti látás-, vagy beszédzavar, séta közbeni lábfájdalom, esetleg fájdalmas lábdagadás hátterében érbetegség van. Nekik javasoljuk a Doppler érvizsgálatot, ami fájdalmatlan vizsgálat és az orvost, valamint a beteget tájékoztatja a szervezet ereinek, artériáinak és vénáinak állapotáról.

A szervezetünk ereinek jó működése azért fontos, mert az biztosítja, hogy a sejtjeink megfelelő oxigén- és tápanyag-ellátást kapjanak. Az artériák betegségekor szűkületek, vagy trombo-embóliák, a mélyvénás trombózis alakulhat ki, melyért az erek a felelősek.

A Doppler vizsgálattal

leggyakrabban a bőrfelszín közelében elhelyezkedő nyaki artériákat is vizsgáljuk, ahol a carotis és vertebralis, erek felelősek az agy megfelelő vér- és oxigénellátásáért. A végtagi artériák és vénák vizsgálata is hasonló melyeknek a szűkülete, vagy elzáródása alsó végtagi keringészavart okozhat. Ultrahanggal vizsgálható a méhlepény, a köldökzsinór és a magzati érrendszer is, mely a terhességről és a születendő gyermek egészségéről ad tájékoztatást az orvosnak és a kismamának.

Megállapítható: a nyaki artériák elmeszesedése, szűkülete és elzáródása. Ha pl.,csökken az agyi vérátáramlás, a beteg szédülést, rövid ideig tartó, múló látás-, mozgás-, vagy beszédzavar tüneteit észlelheti. Súlyos esetben akár az agyállomány is károsodhat, mert a tünetek súlyosbodnak, és kialakulhat a strok.

Az artériás érfali elváltozásoknál a betegünk időben kaphat célzott kezelést, ami segít megtartani a vér kielégítő áramlását, és megakadályozza, hogy súlyos szűkület alakuljon ki. Az idejében végzett érműtét súlyos következményektől óvhatja meg az érelmeszesedésben szenvedőt.
A végtagi erek vizsgálatával meghatározható a kar és a láb artériáinak szűkülete, mert a vizsgálat pontos információt ad arról, hogy van-e vérrögképződés a mélyebben fekvő vénákban.

Az érbetegség vizsgálatnál kimutatható az agyi és végtagi keringészavar főleg azoknál jelentkezik akik, egészségtelen életmódot folytatnak, dohányoznak, mozgás-szegényen élnek, kezeletlen a magas vérnyomásuk, cukorbetegségek, magas a koleszterinszintjük. Az ér ultrahang vizsgálattal felismerhető és megelőzhető a szövetek károsodása.

Az artériás érvizsgálattal

a mélyebben fekvő ereknek, a koszorúsereknek vagy veseartériáknak az általános állapotára határozható meg.
A doppler ér ultrahang vizsgálat egy másik igen fontos felhasználási területe a magzati diagnosztika. A vizsgálóeljárás során megállapítható, a méhlepényben a vérkeringés megfelelő-e, így a magzati keringés épsége jó-e.

Az ultrahang vizsgálat előtt már ne dohányozzon, mert a nikotin érösszehúzódást okoz, és ez megzavarhatja a mérések pontosságát. A vizsgálat 15-20 percet vesz igénybe a vizsgált testrészt szabaddá kell tenni. Az ultrahang vizsgálatot végző szakorvos a vizsgálófej mozgatásával pásztázza a bőrterületet, majd a képek elkészítése mellett áramlástani vizsgálatot is végez. A vizsgálathoz áttetsző, gélszerű anyagot használ, ami letörölhető.

A vizsgálatok kiterjednek:
– Az alsó végtagok vénáira, azok betegségeire
– a vénás rendszer komplex, vizsgálatára

A leggyakoribb koszorú-érbetegségek, a hasi és nyaki arteroszklerózis vizsgálatok:

artériás rendellenességek komplex kezelése,
érvizsgálatok,
javaslat CT és MR vizsgálatokra,
komplex kezelés javaslat, az artériás keringési rendellenességek megállapítására,
konzultáció a diagnosztizálás után, kezelési javaslat a mellkasi, kimeneti szindrómára,
invazív diagnosztikai vizsgálat javaslata,
a műtét után, járóbeteg-ellátás.

érvizsgálat

Az Angiológia vizsgálatok:

– érbetegségek korai felismerése megelőzése,
– érrendszeri betegségek, járás fájdalom, aneurysma, carotis problémák okozta stroke stb.

Egészségházunkban a rendelési napokon szeretettel várjuk. Nagyon fontos, hogy felkeressen bennünket, ha pl. cukorbetegségben, magas vérnyomás betegségben, szívbetegségben, vagy elhízásban szenved.

Egészségházunk biztosítja:
– Multidiszciplináris konzultáció, diagnosztikai és terápiás megbeszélések,
– Terápiás érrendszeri betegségekről tájékoztató a betegeknek.
– A vénás tromboembóliás betegség, a hemorraghias betegség vizsgálata.

Az alsó végtag diagnózisánál a betegek mintegy 70% -ánál, műszeres eljárások szükségesek Doppler felületi és mélyvénás thrombózis diagnosztizálásánál. Az alsó végtagok vénás trombózisa (SVT) gyulladás, ahol a vénákban thrombus alakulhat ki. A mélyvénás trombózis (DVT) doppler diagnózisa a vénák nem kompatibilitására épül, véráramlás értékelésével.

– Egyszerű proximális vénák CUS és teljes és proximális és disztális vénák vizsgálata,
– Teljes doppler vizsgálat a vénák és alsó végtagi vénák teljes morfológiai és funkcionális vizsgálata.
– A mély vénás trombózis vizsgálatánál az ultrahang diagnózis azoknál a betegeknél fontos, akiknél a DVT recidíva gyanítható, és azoknál is akiknél a DVT ismétlődik.

A Bemer mágnes terápia
A mágnes terápia a fizikoterápia egyik megoldása, mert regenerálja a sejteket és újrapolarizálja a sejtmembránokat, gyulladásgátló és a fájdalomcsillapító. Súlyosabb bántalmak esetén kiegészítő kezelésekre alkalmas, mert csökkenti a gyulladásokat és fájdalmakat.

A mágnes kezelés számos fájdalmat csökkent, vagy meg is szüntet, ezért hatékony.
Eredményesen alkalmazható:
gerinc fájdalmaknál,
izommerevséggel fájdalmainál,
a porcok fájdalmainál,
fejfájásnál

 

Angiológiai vizsgálatok, a magánrendelőnkben:

Doppler vizsgálat:

Az ultrahangvizsgálat egyik speciális formája az a Doppler vizsgálat, melynek segítségével a vénás és az artériás vér áramlási sebességét mérjük az érdi Egészségházunkban. A mért adatokból a szakorvosunk következtetni tud az érfalakon lévő lerakódások (plakkok) helyére, kiterjedésére, a szűkület mértékére. A vizsgált területek bőrfelszínére a szakorvosunk az ultrahanghullámok terjedését segítő gélt visz fel, majd a vizsgálófejet az adott testrészhez illeszti, rá is nyomja.

A Doppler-vizsgálat során behatároljuk:
– az érfalak elváltozásait (pl. érelmeszesedés),
– a vér áramlási irányát,
– érszűkületeket,
– diagnosztizáljuk az esetleges trombózist,
– aneurizmákat feltérképezzük, artéria, aorta tágulatát.
A vizsgálat fájdalmatlan, szükség szerint többször ismételhető.

Érbetegség, Érszűkület szűrés:

Az érszűkület időben történő felismerése elkerülhetővé teszi pl. a szívinfarktus, agylágyulás, végtag elhalás, lábamputáció, lábszárfekély kialakulását. Az érszűkület vizsgálatánál a kis-erek tágulását, valamint a verőerek falának merevségét vizsgáljuk.

A beteget a szakorvosunk tájékoztatja:
– kockázatokról
– elvégzi az érszűkület szűrését,
– szakorvosunk életvezetési tanácsokat ad,
– életmód programot ajánl.

Az érszűkület kialakulásáért elsősorban az életmód a felelős, de a családi, genetikai hajlamok is belejátszanak abba, hogy a hajlamból betegség lesz-e, az pedig az életmódtól függ.

Nyaki erek ultrahang vizsgálata:

A carotis rendszer extracranialis szakaszának vizsgálatakor az erek falában lerakódott meszes atheroscleroticus, vagy lágy felrakódásokat plakkokat, valamint az általuk okozott szűkületeket stenosis, elzáródásokat vizsgálja szakorvosunk.

Végtagi erek vizsgálatakor az arteriás rendszer főbb ereiben látható eltérésekre főleg a meszesedésekre atherosclerosis, vagy szűkületekre stenosis irányulnak a vizsgálatok. A vénáknál elsősorban billentyűelégtelenséget, a viszér-képződést varix, és elzáródásokat thrombosist vizsgáljuk.

érbetegség

Alsó végtag érszűkülete:

Az alsó végtagi érszűkület jelei: járásra fokozódó lábszár fájdalom, ami nyugalmi helyzetben megszűnik, görcsöl a lábikra, a lábfej hideg, tapinthatatlan pulzus a lábfejen, a lábszáron és a lábfejen érzékelés zavar, koszorúér-szűkület tünet.

Azonnali beavatkozást igényel, amikor a beteg nyomó, szorító mellkasi fájdalmat érez, ami a bal karba sugárzik, és csak nyugalomra szűnik meg. Ha akkor sem szűnik meg, akkor az szívinfarktus.

A nyaki érszűkület jelei mögött az agy csökkent oxigén ellátottsága áll. Ezen belül: szédülés lép fel, látászavar, szédülés a fej hátra hajlításánál, fülzúgás.

Érszűkület vizsgálása:

nyaki verőér duplex ultrahang vizsgálata,
EKG vizsgálat.

Az érszűkület kezelésének életmód javaslatai:

Sport mozgás, táplálkozás stb.,
Bemer kezelés,
gyógyszeres kezelés.

Ezen felül a szakorvosunk javasolhatja a dohányzás elhagyását, a cukorbetegség kezelését.
Az érszűkület megelőzéséhez helyes életvitelt kell folytatni, amihez a megfelelő mozgás, megfelelő étkezés tartozik és a dohányzást abba kell hagyni.

 

Érbetegség:   https://www.hazipatika.com/tudastar/erbetegseg/1640

 

Hívhat bennünket az alábbi telefonszámon:

06 20 390 3442